čtvrtek 9. září 2010

Politika, korupce - oni jsou špatní a my dobří jsme jejich oběti - surová úvaha

Tak si tak pročítám diskusi na aktualně.cz pod jedním blogem věnujícím se tématu korupce. Pokusím se shrnout můj názor.

Nejdříve si lidé musí uvědomit, že není rozdíl mezi tisícovkou policajtovi za to, že přimhouří oko nad banálním přestupkem a 4 miliónama za to, že politik ovlivní výběrové řízení na nějakou veřejnou zakázku. Obojí je trestuhodná korupce.

Až si tohle srovnáme v hlavě a budeme důslední, až to prostoupí celou společností, nebo alespoň její většinou a budeme koukat skrz prsty na někoho kdo popojede tramvají jednu zastávku aniž by si označil jízdenku, pak se teprve něco změní k lepšímu.

Všechno svádět na politiky je krátkozraké. Tvrdit, že lidé uplácejí policajty a jezdí na černo metrem, protože vidí, že politici kradou a nechávají se uplácet, je hloupé, protože takový postoj by byl hloupý obecně. Cožpak všichni neslýcháme z TV kolik je ukradeno aut a vykradeno bytů a přesto se většina lidí nevrhne na dráhu bytového zloděje nebo zloděje aut. Tak proč podplácí policajty a jezdí na černo a považují to za normální ? Ne není to v tom, že by nám politici dávali vzor, naopak my jsme vzorem pro politiky. Politici totiž nejsou oni odněkud, oni zlí cizinci. Politici jsou jedni z nás. Jsou lidé z našich řad a my jsme je zvolili. Jsou odrazem cele společnosti, i když si každý alibisticky říká, ne já, to ti druzí.

Myslím, že kořeny těchto pomýlených názoru na politiky a korupci jsou ve 40 letech totalitní zvůle komunismu. Tím nechci tvrdit, že je to snad prapříčina korupce, nebo že by před tím u nás korupce nebyla. Myslím si ale, stejně jako například nenáviděný advokát "bohatých lotrů" Sokol, že korupce se za komunistické diktatury stala normou a hluboko se ta norma vryla do podvědomí lidí. Proto je u nás korupce tak rozsáhlá a tak těžko se odhaluje, proti jiným zemím, které touhle zkušeností totality neprošly. Za komunistů se podle mne korupce rozrostla do celé společnosti a podplácení se stalo běžnou součástí života, ne-li nutností. Tu obálka, tu kávička, tu protislužba. U řezníka za lepší flák masa, za možnost předběhnout ve frontě, v elektru za barevnou televizi, na byťáku za lepší pořadí, instalatérovi za kvalitnější práci flašku, za lepší školu pro děti ukradená prkna na chalupu a tak by se dalo pokračovat. Nevěřím že někdo z vás nezažil v minulém režimu situaci, kdy si někdo pomohl drobným dárkem k výhodičce.

Komunistický režim nutil lidi do průměru. Jenomže lidi z principu chtějí stále lepší a více. Systém ale neumožňoval legální cestou lepší a více získávat. Nebylo myslitelné, koupit si například nadstandard. Byl nedostatek čehokoli lepšího. Ale poptávka po tom vždycky byla. A kde je poptávka, dříve či později se objeví nějaká cesta jak poptávku uspokojit alespoň z části. Jak ale rozhodnout komu vyhovět a komu ne, když je zablokována tržní síla která to dnes rozhoduje za nás, tedy cena ? A to je to správné prostředí pro rozvoj nemoci zvané korupce. Když to pak trvá po generace a prakticky ve všech oblastech života lidí, je z toho velký problém.

A právě tyhle zkušenosti, na jedné straně ten v podvědomý zakořeněný pocit, že co vyčnívá z šedi průměru je automaticky podezřelé ne-li přímo zločinné a na druhé pak ta zkušenost, že bez všimného to prostě nejde, vede lidi k názoru, že malá korupce vlastně ani není korupce zatímco ta velká miliónová "tam nahoře" je tím zlem cop kazí celou společnost.

Dokonce si myslím že někteří lidé jsou na tom tak špatně, že ani nejsou schopni drobnou korupci rozpoznat a jediné co za korupci považují jsou právě ty milióny v politice.

Je to smutné a potrvá ještě dlouho, než se něco znatelně zlepší, pokud vůbec.

Žádné komentáře:

Okomentovat