úterý 7. září 2010

Romové a cikáni

Sleduji pořad před půlnocí s ředitelkou cikánského muzea. Krásná inteligentní vzdělaná "Češka Cikánského původu", prostě Cikánka.

Přijde dotaz diváků. Proč se Cikáni urazí když o nich mluvíme jako o Cikánech. Paní ředitelka odpovídá, "vyrovnaný Rom se neurazí", ale slovo Cikán je označení nekorektní. Slovo Rom pochází prý z romštiny a znamená člověk, muž, žena, manžel, manželka a stalo se označením i pro toto etnikum.

Wiki tvrdí, že prý se na tom dohodli Cikáni na nějakém sjezdu v roce 1971 v Londýně, protože slovo cikán používané ve všech evropských jazycích má leckde hanlivý nádech. Zřejmě jsme vinni tím, že to neříkáme dostatečně láskyplně a s citem, takže budeme říkat Cikánům Rom což je prý korektnější.

Kde berou tihle lidé tu jistotu, že když budeme říkat Cikánům Romové, nebudeme to říkat s hanlivým nádechem jako označení Cikán ? Kde berou tu jistotu, že časem nebudou muset zase udělat sjezd a zvolit nám pro sebe jiný název ?

Oni se na tom vlastně ani cikáni pořádně neshodli, sami mezi sebou s tím mají někteří problém, protože není Cikán jako Cikán a ne všem se označení Rom líbí.

Sama paní ředitelka přiznala, že mají mezi sebou Romové určitou nevraživost, zejména pokud jde o starousedlé rody Cikánů a nové přistěhovalce.

Osobně znám několik rodin Cikánů a někteří jsou z toho Romování docela nešťastní a zlobí se, když jim někdo řekne že jsou Romové. Naopak jsou hrdí na Cikány a hlásí se k tomuto označení. Podle všeho se to líbí i celým romským organizacím, protože tvrdí, že to je mnohem obecnější označení, zahrnující cikány všech etnických skupin, zatímco označení Romové je spíše označení jen části cikánského národa.

Jeden můj známý Cikán říká těm méně přizpůsobivým Cikánům pejorativně Romáci a docela je nemá rád, protože prý poškozují dobré jméno starousedlých Cikánských rodů. Vesměs se jedná v rámci ČR o Cikány ze Slovenska, což potvrdila i paní ředitelka.

Takže, nebojme se používat slovo Cikán, není to nic špatného a někteří cikáni jsou na to hrdí a věřte mi že ti potřebují naši podporu a uznání, protože se opravdu hodně snaží přizpůsobit se a žít tak jak je u nás po staletí zvykem. Ostatně i paní ředitelka svou samou existencí a příslušností k starému cikánskému rodu je toho dokladem. Nenechme se vydírat přistěhovalci ze Slovenska, kteří neprojevují pražádnou snahu a jen nadávají do rasistů, diktují nám jak máme mluvit a ještě po nás chtějí, abychom jim zajistili živobytí. Podporujme ty, za kterými jsou vidět výsledky snahy o integraci.

Všichni kdo se k tzv. "Romskému tématu" vyjadřují svorně tvrdí, že je třeba podporovat integraci Cikánů do většinové společnosti, tak proč ty kterým se integrace daří zcela ignorují ? Proč je nepodporují a hlavně nevyzdvihují jako příklady toho, že to jde jenom když je trochu vůle a snahy ?

Žádné komentáře:

Okomentovat