úterý 7. září 2010

zaklínadlo "v dnešní době", satelitní osady a zemědělská půda

Také jste si všimli, jak mnoho se užívá toto zaklínadlo při jakékoli debatě ve smyslu "dnes" se jezdí agresivněji, "dnes" se více krade, "dnešní mládež" je nevychovaná, "dnes" je dráž, "v dnešní době" se rozpínají města a vesnice a likviduje se zemědělská půda ? 

Podívejme se jak je to s rozrůstáním obcí a zabíráním polí. Když se to řekne bez zaklínadla "dnes", jde o prosté konstatování faktu. Obce a města se rozrůstají mnoho desítek let na úkor zemědělské půdy, protože většinu měst a obcí zemědělská půda obklopuje ze všech stran.

Slůvko dnes tomu ale dává nádech stesku, jakoby to dříve nebylo a je to jen fenomén "dnešní doby" a proto by se tomu mělo zabránit. Snad by se tomu mělo zamezit výrazným zdražením přeměny zemědělské půdy ve stavební parcely, někdo by byl ještě radikálnější a prostě by to zakázal.

Na internetu je k nalezení interaktivní mapa ČR která umožňuje srovnání vybraného území jak vypadá v "dnešní době" a jak vypadala před šedesáti lety. Pokud si každý naleznete tu svoji obec či město, jistě snadno identifikujete, kdy došlo k jakým přírůstkům a jaká půda původně byla pod kterými domy. Já jsem ze svého okolí zjistil, že k zástavbě na zemědělské půdě docházelo celých 60 let kontinuálně a tudíž v "dnešní době" nedochází k ničemu mimořádnému, nekoná se žádný fenomén "dnešní doby", pouze pokračuje trend který v průběhu těch 60 let nebyl konstantní ale vykazoval určitou dynamiku, stejně jako dnes.

Lidí přibývá, bohatnou a chtějí lépe bydlet. To je podle mne pravá příčina.
Opravdu je naším cílem jim v tom bránit ? Dostoupil ten trend už tak daleko, že to ohrožuje schopnost uživit naší populaci ? Nebo se takový stav kvapem blíží ?

I kdyby na tyto otázky byla odpověď ano, rozhodně bychom se měli vyvarovat, používání zaklínadla "v dnešní době" protože to navozuje falešný dojem, že v nedaleké minulosti se to nedělo a vina tak leží jen na nás současnících.

Žádné komentáře:

Okomentovat